Aktualności

Uwaga hodowcy trzody chlewnej

  • Drukuj

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Płocku informuje, że od dnia 1 stycznia 2024 r.  mięso, na obecność włośni pochodzące z uboju gospodarczego na użytek własny, będzie badane tylko i wyłącznie metodą wytrawiania. Badanie to będzie można przeprowadzić w Laboratorium badania mięsa w kierunku obecności larw włośni przy Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Płocku, ul. Piękna 6, 09-402 Płock.
Przypominamy, że hodowca zobowiązany jest zgłosić zamiar uboju trzody chlewnej na własny użytek do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Płocku, na minimum 48 godzin przed dokonaniem .
Więcej informacji na temat prawidłowego przeprowadzenia uboju gospodarczego na użytek własny można uzyskać pod adresem Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Płocku ul. Piękna 6, pod numerem telefonu (24) 262 77 92 oraz na stronie internetowej http://www.piwplock.pl/

swinie www